Friday, January 15, 2010

❤KAWIN MACAM PAKAI SPENDER❤

Holla..kali nie aku nak cita pasal kawin mawin pulak @ kursus kawin..sapa yang penah gi kursus kawin sure tau mcm mana kan keadaan dia..2 ari penuh dengan ceramah..sekarang nie orang kawin mcm pakai SPENDER jer..buat grand2 tup2 masuk mahkamah..pastu komen kata kursus kawin nie tak membantu pun dalam rumahtangga..dalam rumahtangga tak 100% bergantung kat kursus kawin..kursus kawin sekadar membantu pasangan dalam hal2 rumahtangga jer..aku penah gi kursus kawin even aku tak kawin lagi..
Maya Karin penah kata 2 ari kursus kawin tak membantu pun..(ikut suka hati dia la..dia yg kawin..)tiap ari bukak paper jer ada kes cerai berai..tuntut itu tuntut ini..last yang jadi mangsa ANAK-ANAK la..kadang pelik ar ngan diorang nie..tak tau apa diorang pikir..hurmm...
Aku penah tgk 1 movie LICENSE TO WED..cita nie mmg kelakar..pasal 1 paderi nie yang pegang kelulusan untuk sorang couple kawin..so dia bagi mcm2 ujian sebelum couple ni diluluskan untuk kawin..ujian pulak bukan senang..banyak menguji kesabaran couple tu sampai hampir tak jadi kawin..kena jaga baby, jadi driver guide, communicate dalam hal2 personal nie n mcm2 ar..ada pengajaran jugak dalam filem nie..jangan ingat kawin nie senang jer..besar tanggungjawab tu..

Kan best kalau mana2 couple skrang nie yang nak kawin dapat ujian mcm tu..baru dia lebih hargai pasangan dia kot..tak la wat mcm pakai SPENDER..rasa taknak jer buang..paling syok dalam cita nie Paderi tu kasi Baby Robot yang perangai sebiji mcm Baby Bukan Robot..baru sama2 tau susah senang jaga anak..jgn hanya pandai wat anak jer..

Masa aku gi kursus kawin tu pun dari pagi sampai petang ceramah jer hal2 berkaitan rumahtangga..banyak jugak ilmu yang aku dpt..cuma tk dapat praktikkan jer lagi ilmu tu.. Ustaz & Ustazah yang kasi ceramah tu pun happening + gila-gila gak..asik gelak jer aku dalam bilik kuliah tu..kat negeri lain aku tak tau la mcm mana keadaannya..tapi kursus kawin kat Kedah nie syok wooo...tk caya tanya orang Kedah..

p/s: aku nak out..nak lipat baju pulak..bertimbun baju nk dilipat..kan best klu ada Doraemon kat sebelah aku..boleh minta dia kuarkan robot untuk lipatkan baju-baju nie..




22 meletops dah komen! :

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

xpenah g kusus kawin.. xtau pun cane rupenye :P

wirajiwa said...

aku nak ccarik laa dvd license to wed nih.. macam bes laa pulak citer dia. hiskk out of topic kerr aku nih? hehehehehe.

betul, tak dinafikan ramai antara pasangan2 yg berkahwin itu sepertinya tidak menghargai perkahwinan tersrebut. Entah dari mana punca atau sebabnya, kadang2 kerana isu yg sangat kecil sahaja, sebuah perkahwinan itu diambang keruntuhan.

Segala 'aib sama sendiri dibuka habis,tak cukup dalam makamah, ada pulak yg sampai buat pres confrence' pulok dah pasal nak membuka pekung kat punggung sendiri.

(nak menjelaskan kedudukan sebenar, katanya) entahlahh.. dalam melakukan sesuatu ni, ada masanya kita perlu melihat yang mana satukah tindakan yang lebih bermenafaat. Tapi ada ketikanya pula , 'pilihan atau tindakan yang lebih kurang mudharatnya' itu lebih sepatutnya diutamakan.

Entahlaa, sendiri ikut suka sedap perut, nafsu atau iman memasinglaa yerk..?

sI tEDI said...

aduhai.. kita kahwin mahu hingga ke syurga.. ini baru nak start enjin.. dah bercerai!

bukan nama sebenar said...

aku sorang je ouh dikalangan kawan2 yang blom pegi kursus kawen...haha...harap2 takde la sape2 propose aku dalam masa terdekat nih...tak la kelam-kabut...wakakaka~~

black_mel said...

syok ker?x pnh pg lg..kat kedah kursus kawin aper?hasani?

♥akukahmilikmu®♥ said...

Aisumi~ tk la menyeramkan kursus kawin.mcm kita gi seminar..ada ceramah melibatkan hal kawin mawin nie..klu dpt ustaz n ustazah yg tk happening sure ngantuk punya..pas rehat sambung lagi ceramah smpi la ke ptg..

hisham said...

salam...esok n luse i akan pgi kursus kwin...hehe

Koyuki said...

Sara,

tu la dia
nak kawen pon cepat
cerai pon cepat
jangan nak salahkan kursus kawen yang tak membantu pulak


saya da lipat baju petang tadi..

Aizwan Ali said...

mcm best je movie nih... thanks for the info.. akan ku compile kan citer ni kat blog ku..

Didi Nadhirah said...

mcm best lak cite ni nk carik gak la

♥akukahmilikmu®♥ said...

Wirajiwa~ cita nie untuk couple yg nk kawin mmg sesuai ar...wajib tgk..best sgt..gi kedai carik...

♥akukahmilikmu®♥ said...

Tedi~ tau tkper..bru jer nk start..tup2 masuk mahkamah..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Bukan Nama Sebenar~ gi kursus kawin tk payah tggu org propose..gi jer..tk rugi..klu ada org propose kita at least dh ready..nk gi lagi skali ngan couple pun bleh..free jer..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Black_Mel~ kat Kedah, Sungai Petani nie Hasani la tempat klu nk kursus kawin..hehe..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Hisham~ bagus..relax jer masuk dewan dgr ceramah..make sure prepare coklat byk2..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Koyuki~ apsal tk bgtau?nak ,minta Yuki tolong lipatkan..hehe..ganti Doraemon..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Aizwan Ali~ orait..compile jgn tk compile..syok wooo...kat astro HBO slalu tayang..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Didi_Nadhirah~ cita nie mmg syok..kelakar pun ada..tpi cita mmg khas untuk yg nk kawin..byk pengajaran dia..bab cium pun kurang..

mas said...

klo sebut jer hasani...sah2 org pikir kursus kawen kan...huhuhuhuhu

mmg btol pon...hehehe

Ieda the Rainbow Princess said...

Akak pnh nk terbeli License to Wed nie..Pk kn x best tu yg x beli tu..Since Sara ckp best,mmg kena pegi beli la DVD die..
Sara..Sara yg belom kawen nie pun tau kn mcmane cabarannya alam rumahtangga nie..Apetah lagi lah Akak..Bnyk tanggungjawab kena pikul..& bnyk juga cabaran & dugaan dlm mempertahankan rumahtangga nie Sara..Yg penting bnyk2kn bersabar,bnykkan bertolak ansur disamping sentiasa menyemai kasih sayang antara pasangan..Iman pun mesti kuat sbb tu lah tunggak utama yg paling penting kehidupan,baik dlm kehidupan individu tu sendiri,rumahtangga,keluarga,masyarakat & juga negara..Tanpa iman,kesabaran,tolak ansur,sayang-menyayangi antara pasangan suami & isteri & tanpa sikap tanggungjawab maka runtuh lah institusi kekeluargaan tersebut..Sekian..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Mas~ nampaknya mcm tu la..Hasani tak dapat dipisahkan dgn kursus kawin..hehe..

♥akukahmilikmu®♥ said...

Kak Ieda~ cita nie best..klakar pun ada tgk cara couple tu cuba lalui ujian yang diberi..paling best part kena jaga baby robot..robot tu siap berak lagi..gelabah diorang nk handle..patut kursus kawin kita wat ujian mcm nie..bru kita boleh nampak samada couple ni betul2 ready ker tk..

Post a Comment

okies!!tulis je apa nak ditulis kat bawah nie!!

Be My Followers

Chat With Me

 
;